diumenge, 8 d’abril del 2018

Veurem en aquesta entrada,  exemples de murals que d'una manera visual, engloben tota la temàtica que hem vist fins ara en relació a l'aigua, les seues caraterístiques i estats, el cicle, les formes d'estalvi, la seua gestió, etc.

Són treballs d'estudiants que serveixen d'exemple, resumeixen gràficament els coneixements que han adquirit i els representen amb  murals. En definitiva, utilitzen la llengua com a eina per construir coneixement i poder comunicar-la a la resta del grup utilitzant el mural.




https://www.pinterest.es/pin/298574650283411697/


https://www.pinterest.com/pin/426223552214093460/


https://www.pinterest.es/pin/80853755794029946/?lp=true

https://www.pinterest.es/antoniapalmer/el-cicle-de-laigua-projecte/


http://comovercrecerlahierba.blogspot.com.es/2015/11/el-cicle-de-laigua.html


https://www.pinterest.es/pin/529806343655608915/?lp=true


https://www.pinterest.es/pin/79376012163218338/


http://blocs.xtec.cat/2012ceipelmargallo/2013/12/02/dia-de-la-ciencia-laigua/


Quins avantatges trobem a l'hora de fer aquests murals?


Els alumnes, quan fan un mural, es motiven i són actius en el seu procés d'aprenentatge.  Són molts els avantatges:

-Es fomenta el treball interdisciplinari i cooperatiu. Els alumnes treballen conjuntament amb els seus mestres.

-S'inculquen valors com: el respecte, la tolerància i la solidaritat al treballar en equip, l'autoestima i confiança.

-Es desenvolupen habilitats socials com saber esperar,saber escoltar, saber relacionar-se, etc.

-S'afavoreix l'aprenentatge: l'alumne aprén a pensar, a buscar informació, a investigar, a utilitzar les noves tecnologies, etc.

-Els alumnes connecten amb la realitat i exerciten el mètode científic (fan hipòtesis, les contrasten i n'extreuen conclusions).

En conclusió, es tracta de potenciar les capacitats de l'alumnat i desenvolupar habilitats per ser competent.




Aquesta entrada la dedicarem a veure quines formes d'estalvi d'aigua tenim a l'abast.

D'una banda, les accions que podem  dur a terme a casa, com per exemple, tancar bé les aixetes, posar mecanismes de reducció de cabal, dutxar-nos en lloc de banyar-nos, reaprofitar aigua, etc. 

En el següent enllaç es mostra un article del periòdic "Levante, el mercantil valenciano" que parla de la campanya destinada a escolars i la resta de ciutadans en general, que l'Ajuntament de València junt a Emivasa (i amb el suport de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana) ha ficat en marxa amb l'objectiu de sensibilitzar tota la població sobre l'estalvi d'aigua: 




http://www.levante-emv.com/aula/2018/02/28/importancia-destalviar-aigua-llar/1685044.html



En aquest article s'anomena la implementació d'un decàleg de bones pràctiques per a la conservació del medi ambient a través de l'estalvi d'aigua. 

El diari valencià també fa menció a esta campanya "No deixes córrer l'aixeta", a més a més, informa que les activitats consisteixen en:
"1.Que els participants siguen conscients de la quantitat d'aigua que utilitzen al llarg del dia, calculant la seua petjada hídrica.
2. Oferir alternatives per a disminuir el consum.
3. Finalment, es demanarà als participants que es comprometen amb l'estalvi de l'aigua".


Altra campanya que podem trobar a la xarxa, esmenta accions com dutxar-se en lloc de banyar-se, tancar l'aixeta m'entre t'ensabones o posar la llavadora i el rentavaixelles quan estiguen plens, etc.  es mostra en l'enllaç següent:


Més informació sobre la quantitat d'aigua que podem arribar a consumir en cada acció, la podem veure també a aquest enllaç:  http://www.aiguesdevilassar.cat/estalvi.html

Per últim cal destacar, les ajudes i subvencions que s'atorguen a associacions per les bones pràctiques en l'ús de l'aigua:

Esta informació la podem trobar al portal web de la Generalitat Valenciana, segons l'Orde 3/2017, de 20 de gener, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural: 















dissabte, 7 d’abril del 2018


Empraré aquesta entrada per a mostrar articles, notícies i documents interessants relacionats amb la temàtica del cicle de l'aigua.

En primer lloc, si fem clic en el següent enllaç, vorem una de les activitats que va tenir lloc el passat estiu, dia 11 de juny de l'any 2017. "El taller educatiu: el cicle de l'aigua". Gràcies a la Conselleria d'agricultura, medi ambient, canvi climàtic i desenvolupament rural, es va oferir la possibilitat de subscriure's per anar al parc natural de les Gorges del Cabriol. 

La finalitat  d'aquest taller educatiu era oferir l'oportunitat d'aprendre el cicle de l'aigua jugant. Estava orientat a xiquets a partir de 8 anys. 


Amb iniciatives com aquesta, ja siga amb excursions escolars com en viatges en família, els més menuts tenen l'avantatge de conéixer el cicle dins d'un context real com és un parc natural on, a més de gaudir de la flaura i la fauna, estan a l'aire lliure. Es converteix d'aquesta manera en una forma sana d'aprendre. 

A continuació es mostra imatges del Parc natural esmentat:

http://www.absolutvalencia.com/aventura-naturaleza-hoces-cabriel/



http://va.comunitatvalenciana.com/on-anar/villargordo-del-cabriel/natura/parc-natural-gorges-del-cabriol


Finalment, cal fer menció a la resta de parcs naturals que tenim a la Comunitat Valenciana i on es podrien desenvolupar activitats com aquesta, que com ja hem dit abans, ofereixen un gran ventall d'avantatges per ser dinàmiques, motivadores, en contextos reals i amb la possibilitat de gaudir de la natura:

Sot de Chera, Desert de les Palmes, El Fondo, el Montgó, Font Roja, Illes Columbretes, L'Albufera, Marjal de Pego-Oliva, Penyagolosa, Penyal d'Ifac, Prat de Cabanes - Torreblanca, Pobla de San Miguel, Llacunes de la Mata-Torrevella, Serra de Mariola, Serra d'Espadà, Serra Calderona, Salines de Santa Pola, Serra d'Irta, Serra Gelada, Tinença de Benifassà i Túria. 


Exemples:

https://www.lovevalencia.com/la-albufera.html

Imatge de l'Albufera de València



http://montana.cdupv.org/senderismo-domingo-26-de-febrero-serra-gelada/

Imatge de la Serra Gelada (l'Alfàs del Pi-Benidorm)




http://tusierracalderona.es/tu-territorio/

Imatge de la Serra Calderona



https://www.avamet.org/forum/index.php?topic=560.0

Imatge de la Serra Mariola





Com es gestiona l'aigua?


Els sistemes més importants per gestionar l'aigua són, sistemes de recollida, control d'ús i depuració. També existeixen els plans estratègics per a la conservació i l'estalvi d'aigua.


  1. Les plantes potabilitzadores depuren l'aigua per al seu consum.
  2. les dessalinitzadores separen la major part de les sals presents en l'aigua de mar per produir aigua dolça apata per al consum humà.
  3. Els embassaments tenen una doble funció: emmagatzemar l'aigua i controlar les avingudes o riuades.
  4. Les plantes depuradores són un conjunt d'instal·lacions que netegen les aigües residuals, és a dir, les que han utilitzat les persones i les indústries, abans de retornar-les al cicle natural. Les depuradores filtren les aïgues residuals, de manera que es poden abocar en la natura sense perjudicar-la. L'aigua que ix de la depuradora és aigua neta però encara no és potable. Hi ha tres fases:
    1. Primera fase: filtratge i separació de sòlids de gran volum. S'eliminen les deixalles sòlides que han anat a parar al riu.
    2. Segona fase: sedimentació de les partícules en suspensió amb l'ajuda d'additius químics.
    3. Tercera fase: una vegada neta, l'aigua s'aboca al riu o al mar. 

Podem trobar més informació al següent enllaç:  

http://www.agroambient.gva.es/es/web/agua

El següent vídeo explica com es du a terme la depuració de l'aigua residual per tractar-la i potabilitzar-la abans de tornar-la de nou a la natura. 








Aquesta entrada la utilitzaré per mostrar curiositats al voltant de la temàtica de l'aigua. 



  • Per una banda, un vídeo musical de Macaco "Mensajes del agua" amb el qual, l'autor de la cançó vol transmetre un missatge molt important per a la societat: la importància de la interculturalitat, és a dir, la necessitat de solucionar les nostres possibles diferències per poder treballar junts en la construcció d'un món més solidari i lliure. En definitiva, defendre tots junts els drets humans i entendre que ser diferent no siga sinònim d'exclusió. En conclusió, que la convivència entre cultures, el respete i la dignitat humana siguen la base d'un tot. 


  • Per una altra banda, un vídeo protagonitzat per alumnes que volen transmetre el missatge de: conscienciar-nos del bon ús que hem de fer de l'aigua: (protegir-la, cuidar-la, estalviar-la, etc.). 




  • Aquest altre vídeo ens fa conscienciar-nos que l'aigua és un bé escàs en moltes parts del món i és de màxima importància fer-ne un ús responsable: 








divendres, 6 d’abril del 2018



Altres formes d'aprenentatge: la metodologia TPR

La Resposta Física Total o TPR (Total  Physycal Response) és un conjunt de mètodes desenvolupats pel Dr. James J. Asher, professor psicòleg emèrit per col·laborar en l'aprenentatge del llenguatge. Els estudiants han de respondre físicament (amb gestos) a paraules que diu el professor (ordres verbals). 

Aquesta metodologia la podem emprar en la nostra unitat didàctica. Per què?

Resulta útil perquè els alumnes de tercer de primària als quals ens adrecem, són capaços de recordar paraules del vocabulari específic a través d'un gest que s'hi relaciona. De fet, amb una consecució de gestos, es pot contar el cicle  de l'aigua sencer (per a cada paraula clau li associem un gest)  i amb la pràctica continuada, l'alumne podrà assimilar el significat de les paraules d'una forma més amena i pràctica. 

Els avantatges són nombrosos: l'estudiant deixa d'estar assegut en la cadira per a participar d'una forma més activa, en conseqüència, es motiva més per aprendre.

A més a més, aquesta tècnica és molt emprada per a l'aprenentatge d'una llengua estrangera. Es tracta d'emular la forma en la qual l'alumen va aprendre la llengua materna quan era un xiquet de bolquers.
A continuació es mostra un vídeo en anglés que explica aquesta tècnica. El fet de veure'l i escolar-lo en anglés resulta molt útil per a practicar les destreses de l'ensenyament-aprenentatge en la llengua estrangera. 




Altres activitats relacionades amb vídeos que podem fer servir a l'aula són els següents:

1. Vídeo creat per Melani Guerrero per a tercer de primària: (vídeo amb imatges i so que ajuden a entendre el procés del cicle de l'aigua) 



2. Vídeo creat per David Prades: (amb imatges que ajuden a comprendre el cicle de l'aigua)



Amb l'ajuda de vídeos com aquests, l'alumne pot visualitzar el procés del cicle i  relacionar els diferents estats (evaporació, condensació, precipitació, infiltració, etc.) que hi intervenen. 

Per completar les activitats, a l'aula d'informàtica i de forma individual, cada alumne pot treballar sobre diferents tasques. Per exemple:

1. Es dona un text amb espais buits que l'alumne ha d'emplenar amb la paraula adequada. Se li dona tres paraules possibles i ha de triar una. Són paraules que formen part del vocabulari específic de la unitat didàctica. Exemple:
  1. El procés en el qual, el sol escalfa l'aigua i una part es converteix en vapor d'aigua s'anomena______ (evaporació, condensació, precipitació).
  2. Quan el vapor d'aigua es condensa i forma els núvols, ens referim a_______(evaporació, condensació, precipitació). 
  3. Quan les gotes d'aigua que formen els núvols, s'agrupen i cauen en forma de pluja o neu, intervé l'estat de_______(evaporació, condensació, precipitació).











En aquesta tercera entrada vull fer referència a la metodologia que podem aplicar a la unitat didàctica.  És a dir, com adreçar-nos als alumnes de 3er de primària a partir dels recursos que disposem. 

En pimer lloc, els alumnes necessiten motivació. Si estan dispostos a aprendre, més productiva serà la classe i més coneixements adquiriran. Si a més a més, s'empra la metodologia TILC (Tractament integrat de llengua i continguts), els alumnes aprendran els continguts de l'assignatura de manera conjunta i simultània a la llengua vehicular. Per últim, si afegim l'ús de les TIC (Tecnologies de la informació i la comunicació), els avantatges del procés ensenyament-aprenentatge es veurà beneficiat en aspectes com:


  • El desenvolupament d'habilitats de pensament crític en el maneig de la informació.
  • La potenciació de l'esperit emprenedor.
  • La millora de les habilitats d'expressió oral.
  • L'afavoriment del paper actiu de l'alumne.
  • La millora en el rendiment acadèmic.

En conseqüència, la interrelació de tots aquests aspectes propiciaran que l'activitat a l'aula siga de participació més activa, més productiva i, en definitiva, més eficient per a l'aprenentatge.

En resum, podem crear activitats que integren motivació, metodologia TILC i ús de les TICs. Un exemple és el següent:


  1. Viatge d'una gota d'aigua: Inclusió d'un vídeo que narra el viatge que fa una gota d'aigua des de que s'evapora del mar fins que hi torna de nou. Els alumnes amb l'ajuda dels ordinadors, veuen i escolten aquesta història que els introduix d'una manera molt visual el procés del cicle de l'aigua. 



            exemple: https://www.youtube.com/watch?v=_MfRfCTmw7w



Com faríem servir la metodologia TILC a l'aula?

Al mòdul lingüístic valencià hem estudiat la metodologia TILC (Tractament integrat de llengua i continguts) com un canvi de plantejament de l'ensenyament a tots els nivells que la Conselleria estableix dins dels currículums de l'educació. L'objectiu principal és implantar un sistema d'ensenyament-aprenentatge que treballe aspectes lingüístics i de continguts curriculars de manera conjunta.

Com podem aplicar aquesta metodologia a les aules? De forma progressiva, amb un enfocament unitari que contemple la llengua com un instrument de comunicació. Si tenim en compte el valencià com una llengua minoritzada, es requerix un treball continuat per tal que s'obtinga un resultat positiu i productiu, tant per a l'alumne com per al professor. D'una banda, cal "ensenyar" amb experiències didàctiques i motivadores i d'altra banda, com a docents, enriquir-nos professionalment a conseqüència d'aquest treball en equip.

Al meu parer, són nombrosos els avantatges derivats de la seua aplicació. En primer lloc, augmentarem la fluïdesa en expressions orals així com la resta de domini de destreses, escoltament, lectura i escriptura de forma equilibrada. En segon lloc, aconseguirem la seua normalització per evitar castellanismes de la forma col·loquial en favor de l'estàndard. Generalment, si extrapolem aquesta metodologia a la resta de llengües minoritzades a tots els nivells, promourem el plurilingüisme de manera més efectiva i serem capaços de comunicar-nos acuradament i fluida.

Comptat i debatut, portaríem a terme aquest procés amb l'ús d'elements lúdics i visuals per incentivar la motivació de l'alumnat. Amb els avanços tecnològics tenim a l'abast un ampli ventall de recursos multimèdia, exercicis interactius, flashcards, etc. En conclusió, fer ús d'elements que, amb ajuda d'experiències didàctiques motivadores, enfortisquen les ganes d'aprendre. 


dijous, 5 d’abril del 2018

Per entendre la unitat didàctica "El cicle de l'aigua", l'alumne ha de conéixer les característiques de l'aigua i els seus estats.

Quines són les característiques de l'aigua?



https://www.tn8.tv/ciencia/424028-descubren-dos-fases-distintas-densidades-agua-liquida/



  • En primer lloc, és insípida ja que no té gust a res.
  • En segon lloc, és inodora perquè no fa olor.
  • Finalment, és incolora ja és transparent.

Quines són els seus estats?


  • Podem trobar-la en estat líquid, com per exemple, en els rius o mars.


http://bonviuretrek.blogspot.com.es/2015/06/hidratacio-sense-riscos-o-metodes-per.html


  • En estat sòlid, com el gel o la neu.

https://pt.depositphotos.com/8983561/stock-photo-three-ice-cubes.html

  • En estat gasós, com a l'aire.


https://sites.google.com/site/aiguaalaterramedi/home/els-estats-de-l-aigua


Amb l'ajuda d'images com les anterior, l'alumne pot fer-se una idea i comprendre les característiques i els estats. 



També es pot emprar l'ús de comparacions de manera que els puga reconéixer i diferenciar més fàcilment. Per exemple: l'aigua en estat sòlid com un glaçó, l'aigua en estat gasós com el vapor d'aigua, l'aigua en estat líquid com els rius, els llacs, etc.




L'alumne pot experimentar a casa amb ajuda dels seus pares, pot observar com es desfà un glaçó i es converteix en líquid, pot calfar aigua dins d'un recipient al foc   i veure com es converteix en vapor d'aigua, i així, comprovar d'una forma pràctica la informació que se li ha introduït a classe.